Alcohol en afvallen


Feestjes, warme zomeravonden en vakanties, voor de meeste mensen hoort hier ook een glaasje bier of wijntje bij. Het is gezellig en werkt ontspannend. Maar als je gewicht wilt verliezen, dan is alcohol drinken niet zo’n verstandige keuze. Hieronder vertel ik je kort waarom.

Alcohol en calorieën

Alcohol bevat weliswaar minder calorieën dan vet (1 gram alcohol bevat 7 kcal en 1 gram vet bevat 9 kcal), maar dit zijn zogenaamde “lege” calorieën. Ze zijn van geen enkel nut voor je lichaam, omdat ze geen voedingswaarden bevatten. Je lichaam wil er daarom zo snel mogelijk van af en begint deze lege calorieën te verbranden en stopt dus met het verbranden van koolhydraten en vetten. Dezen worden dan meteen opgeslagen als vet.

Alcohol en honger

Daarnaast krijg je van alcohol ook honger, omdat de lege calorieën uit de alcohol niet vullen. Dit in combinatie met het feit dat je door alcohol de controle een beetje verliest, maakt het dat je verleidingen moeilijker kan weerstaan, met als gevolg dat je toch die bitterbal of dat blokje kaas pakt. Deze worden dan ook slechter afgebroken en opgeslagen als vet. Je krijgt dus meer calorieën binnen dan dat je geen alcohol zou drinken.

Alcohol en suikers (koolhydraten)

Alcohol bevat niet alleen calorieën, maar vaak ook veel suiker. Vooral de mixdrankjes of cocktails, waarbij sterke drank zoals rum, wodka of whisky gemengd worden met frisdrank. Met een paar cocktails krijg je dus al snel honderden calorieën (in de vorm van suikers) binnen. Ook bier bevat suiker (maltose) en zorgt dus voor de alom bekende bierbuik omdat je lichaam dus eerst de lege calorieën uit de alcohol gaat verbranden en dus stopt met het verbranden van de suikers (koolhydraten). De suikers uit het bier worden dan als vet opgeslagen

Alcohol drinken tijdens het afvallen met PS Food & Lifestyle, wordt dan ook afgeraden. Wil je toch zo nu en dan een glaasje meedrinken, kies dan voor drankjes met geen of nauwelijks koolhydraten. Dit betekent echter niet dat je deze koolhydraatarme drankjes onbeperkt kunt drinken tijdens je PS Food & Lifestyleafslankprogramma.

Tevens is het belangrijk om genoeg water te drinken. Wissel daarom elk glaasje alcohol af met een glas water.

Hieronder vind je een overzicht met koolhydraatarme drankjes:

Ter vergelijking hier een overzicht van koolhydraatrijke drankjes

De dranken in deze tabellen zijn aangegeven in een hoeveelheid van een standaard glas. De praktijk leert echter dat er meer wordt gedronken.

Zoals je ziet zit in alle standaard glazen even veel alcohol. Dit betekent dat in een glas wijn van 100 ml evenveel alcohol alcohol zit als in een glaasje likeur van 35 ml.

Vind je toch lastig om maat te houden, dan hier enkele tips om minder alcohol te drinken:

  • Wissel je alcoholische drankjes af met water, spa rood of light frisdrank.
  • Leng je droge witte wijn of bier aan met spa rood: half wijn/bier, half spa rood
  • Benoem je zelf tot BOB
  • Om te voorkomen dat je wijnglas ongevraagd bijgevuld wordt, schenk je glas na 1 wijntje zelf vol met water of spa rood